Mindbody Coaching

TMS / Mindbody-syndroom

 

Naast de fysieke therapieën die ik toepas in mijn praktijk, werk ik ook met een methode om diepgewortelde emoties en blokkades te onderzoeken en op te heffen. Het fenomeen waarbij chronische pijn blijft bestaan, terwijl er niets gevonden wordt op fysiek vlak, wordt het Mindbody Syndroom genoemd en is ontwikkeld door dokter Sarno, een Amerikaanse neuroloog.


TMS (Tension myositis syndrome), ook bekend als spanningsmyoneuraal syndroom of mindbody-syndroom, is een naam die door John E. Sarno werd gegeven aan een toestand van psychogene musculoskeletale en zenuwsymptomen, met name rugpijn. Sarno beschreef TMS in vier boeken en stelde dat de aandoening mogelijk ook betrokken is bij andere pijnstoornissen. Het behandelprotocol voor TMS omvat voorlichting, schrijven over emotionele problemen, hervatting van een normale levensstijl en diverse ondersteunende therapieën.



Verborgen emoties veroorzaken lichamelijke pijn.​

Je lichaam reageert voortdurend op je emoties. Denk maar eens aan die keer dat je schrok en spierwit werd, of je schaamde en een knalrood hoofd kreeg? Of wat denk je van zenuwachtig zijn en buikpijn, of een drukke dag en aan het eind van die dag knallende hoofdpijn? Dit zijn emoties en reacties die meestal van korte duur zijn en geen langdurige klachten veroorzaken.

Maar wat nou als je in je leven in een heftige situatie terechtkomt of voortdurend onder stress staat, maar deze emoties onbewust onderdrukt? Dit zijn situaties waarbij het lichaam na verloop van tijd probeert jou wakker te schudden door pijn aan te geven. Veel van die pijn openbaart zich dan in rugklachten, soms zelfs met hevige zenuwpijnen. Ook zijn nekklachten en hoofdpijn veel van de gehoorde chronische pijn, waarbij geen fysieke oorzaak wordt gevonden. We noemen dit effect het Mindbody Syndroom.




Deze video geeft een goed beeld van wat er gebeurt bij het Mindbody Syndroom 




Hoe weet je nu of je het Mindbody-syndroom/TMS hebt?


In de jaren dat Dr. Sarno onderzoek deed naar het Mindbody syndroom, kwam hij tot de ontdekking dat het grootste deel van zijn patiënten de volgende symptomen hadden:

  • Rugpijn, nekpijn, migraine, RSI, frozen shoulder, hernia
  • Fibromyalgie en of cvs
  • Ondanks onderzoek door een (huis-)arts of specialist had men geen ernstige onderliggende of andere afwijkingen
  • Men bleef maar in een spiraal van huisarts, masseur, fysiotherapeut etc met dezelfde pijnklachten (ze kwamen telkens weer terug)
  • Men had het vertrouwen in het eigen lichaam verloren en voelde zich vaak uitbehandeld zowel regulier als complementair
  • Men had vaak een vorm van perfectionisme, drang of neiging om alles goed te willen doen en onderdrukte angst en woede
  • Men had in het verleden een traumatische gebeurtenis meegemaakt en onvoldoende tijd genomen dit op de juiste manier te verwerken


 

Je pijnklachten zijn echt.

Denk erom, bij het Mindbody-syndroom zijn de pijnklachten echt! Het is echter het brein dat de pijn in stand houdt. Een soort overlevingsmechanisme/afleidingsmechanisme om je af te leiden van de echte pijn. Door pijnprikkels in je lichaam, voel je niet wat er echt aan de hand is, namelijk de emotionele pijn die ooit ontstond, maar waar je op dat moment geen aandacht aan hebt geschonken.


De pijn is dus, zoals eerder gezegd echt en je bent niet gek! Dat is alvast een geruststelling.

Het zit dus niet tussen je oren, alhoewel de oplossing, je brein, daar natuurlijk wel zit!




In mijn praktijk gebruik ik diverse methoden om de pijn te onderzoeken en vraag ik van mijn cliënten een hoge mate van therapie-trouw. Dat betekent dat je eventueel huiswerk krijgt om zelf thuis verder aan de slag te gaan. Dit valt in dezelfde lijn als de lichamelijke therapieën waarbij ik ook vaak zelfhulpmethodes aanreik en verwacht dat je daarmee aan de slag gaat.






















Binnen een behandelingstraject wordt er vaak een combinatie gemaakt van deze behandeling om zo veel mogelijk holistische te werken. Ik gebruik daarnaast diverse gesprekstechnieken en ontspanningsoefeningen.