Hoog gevoelig (HSP)

Hoog sensitief / Hooggevoelig (HSP)


  • Heb je ook snel last van drukte, geluid en fel licht?
  • Heb je ook een intens gevoelsleven?
  • Heb je regelmatig behoefte je af te zonderen?
  • Zijn een 'gewone' baan en heen en weer reizen afmattend voor je?
  • Word je gemakkelijk beïnvloed door de sfeer die iemand uitstraalt?
  • Ben je vaak tobberig of depressief?
  • Noemden ze je wel eens 'verlegen' of 'gevoelig'?


Als je deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden dan ben je waarschijnlijk hooggevoelig.

In de afgelopen twintig jaar is het onderwerp hooggevoeligheid in Nederland definitief op de kaart gezet. Bestond het daarvoor dan niet? Jawel hoor, al in 1935 schreef Eduard Schweingruber, een Zwitserse psycholoog en theoloog, het boek Der Sensible Mensch.

Hij baseerde zijn inzichten op diverse wetenschappelijke onderzoeken uit die tijd van ondermeer G. Ewald.


Hooggevoeligheid was volgens Schweingruber een normale karaktereigenschap van een gezonde persoonlijkheid, hoewel een minderheid die eigenschap heeft. Toch benadrukte hij dat het leven van een hooggevoelige absoluut anders is dan dat van een minder gevoelig individu en noemde hij de hooggevoelige persoon 'het esthetische menstype'.


In de jaren negentig van de vorige eeuw deed Elaine N. Aron (Ph.D.) belangwekkend onderzoek waarop mijn behandelingen en coaching gebaseerd zijn. Zij bedacht de term HSP en hooggevoeligheid. Zij kwam tot de ontdekking dat deze karaktertrek onder vijftien tot twintig procent van de bevoling voorkomt.

Daarbij is er geen verschil tussen mannen en vrouwen.


Hooggevoeligheid begint bij de meeste mensen met het gevoel anders te zijn dan anderen. Waarin zij zich dan anders voelen, is lastig te definieren. Het begint meestal vanaf het eerste moment dat ze zich kunnen herinneren en ze zijn er zo mee verweven dat ze het gevoel anders te zijn dan anderen, niet goed kunnen benoemen. Het is een gevoel, een ervaring, een besef dat hen van tijd tot tijd danig in de weg kan zitten. Het zorgt soms zelfs voor problemen en moeilijkheden. Sommigen ervaren het zo sterk, dat ze zich afvragen 

of ze gek zijn. Het heeft echter niets met gekte te maken, dat beschreef Schweingruber al in zijn onderzoek. Gevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen.


In mijn begeleidingstraject leer ik je verschillende manieren om van hooggevoeligheid je kracht te maken. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn energie waarnemen, aarden, begrenzing en het opruimen van trauma's zodat acceptatie beter lukt.


De meest hooggevoeligen komen bij mij met burn-outklachten, oververmoeidheid, fibromyalgie, stemmingswisselingen, een laag zelfbeeld, fobieën en angsten.